dimarts, 28 de setembre del 2010

Mobilitzacions Vaga General 29S

Manifestacions 29S

ALACANT
IES Jorge Juan, 19 h

BARCELONA
Passeig de Gràcia / Diagonal, 18 h

CASTELLÓ
Plaça de la Independència (Parc Ribalta), 19 h

GIRONA
Plana de la Copa (Passeig de la Devesa), 18 h

LLEIDA
Centre de Cultures (Jaume II, 67), 18 h

PALMA
Plaça d'Espanya, 18 h

TARRAGONA
Plaça de la Font, 18 h

TORTOSA
Plaça del Mercat, 12 h

VALÈNCIA
Plaça de Sant Agustí, 19 h

Convocatòries de manifestacions i concentracions de la jornada de vaga general i lluita del 29-S convocades per la CGT, en solitari o conjuntament amb altres organitzacions i col·lectius, o en les que participem d’alguna forma, de les quals tenim constància:
- SABADELL: Manifestació de CGT a les 11.30h, que sortirà des del Corte Inglés de Sabadell i acabarà davant l’Ajuntament.
- TARRAGONA: Manifestació que sortirà a les 18 h. de la Plaça de la Font, CGT participarà en el bloc de la Coordinadora Repartim el Treball i la Riquesa.
- MOLLET: CGT del Vallès Oriental convoca una manifestació unitària conjuntament amb altres organitzacions a Mollet del Vallès a les 17.00 h. a la Plaça Pau Casals.
- BARCELONA: L’Assemblea de Barcelona convoca a les 12 h. un piquet unitari a la de Plaça Catalunya; piquet de CGT Barcelona a les 12 h. a Plaça Catalunya/Portal de l’Àngel; CGT Barcelona convoca una manifestació a les 17 h. als Jardinets de Gràcia
- REUS: Manifestació a les 11 h. amb sortida a la Plaça Mercadal (Ajuntament) i tornada al mateix punt, convocada per CGT i la resta de col·lectius reusencs de la Coordinadora Repartim el Treball i la Riquesa.
- SORT: a les 10.30 h. CGT convoca concentració a la Plaça de l’Ajuntament.
- LA POBLA DE SEGUR: CGT convoca concentració a les 11.30 a la Plaça de l’Ajuntament.
- TREMP: CGT convoca concentració a les 12 h. a la Plaça de l’Ajuntament.
- LLEIDA: CGT convoca a la manifestació que començarà a les 18 h. al Campus Universitari de Cappont fins la sotsdelegació de Govern, formant un bloc diferenciat, conjuntament amb altres col·lectius, a la cua de la manifestació dels sindicats majoritaris.
- MANRESA: manifestació a les 11.30 h. a la Ben Plantada convocada per CGT (Manresa, Sallent i Berga) i altres organitzacions.
- TERRASSA: concentració davant de l’Ajuntament (raval Montserrat), a les 13h. convocada per l’Assemblea Popular de Terrassa, en la qual participa la CGT.
- GIRONA: CGT convoca piquet popular a les 11.30 h. a Plaça Catalunya; CGT convoca manifestació amb sortida a les 17.30 h. del Rellotge de la Devesa, formant un bloc propi.
- VIC: CGT convoca amb altres col·lectius i organitzacions a la manifestació que sortirà a les 12 del migdia de la plaça de l’Estació de Vic, amb el lema "Rebentem el capitalisme! Autogestió obrera!".
- VILANOVA I LA GELTRÚ: la CGT i l’Assemblea pels Drets Socials convoquen manifestació a les 18 h. a la cruïlla dels carrers Francesc Macià amb Dr. Zamenhof
- BERGA: a les 18 h. la CGT ocuparà la plaça de Sant Joan on es farà un míting i un concert en contra de la reforma laboral, dels sindicats oficials, els polítics i el borreguisme dels ciutadans-consumidors.
- VILAFRANCA DEL PENEDÈS: CGT convoca a la manifestació que sortirà de la plaça de la Vila a les 12 del migdia sota el lema ’Contra les retallades socials i nacionals: Vaga General!’.
- RUBÍ: CGT convoca a una concentració a les 12 h. a la plaça de l’Ajuntament

www.cgtcatalunya.cat/spip.php?article4337

dimarts, 21 de setembre del 2010

La Generalitat, Esade, Barcelona Activa i la Fundació Seira posen en marxa un programa de suport a l'emprenedoria social

  • L'objectiu és posar a l'abast dels emprenedors socials els instruments i suports dels quals disposen actualment la resta d'emprenedors
  • Un grup d'entitats i empreses vinculades al món de l'economia social, el cooperativisme i les finances ètiques col•laboren amb el Programa
  • Aquest Programa, que compta amb un pressupost de 453.000 euros, és el primer d'aquestes característiques que es fa a Catalunya i pioner a Espanya

La Generalitat, a través de la Direcció General de Promoció Econòmica del Departament d’Economia i Finances, i la Direcció General d’Economia Cooperativa i Creació d’Empreses del Departament de Treball, han posat en marxa un programa per impulsar l’emprenedoria social a Catalunya, amb l’objectiu de crear l’entorn que afavoreixi la creació de projectes dins d’aquest àmbit. En definitiva, es tracta de construir un espai de referència per posar a l’abast dels emprenedors socials, els mateixos instruments i suports dels quals disposen actualment la resta d’emprenedors per poder desenvolupar les seves iniciatives (serveis de consultoria, mentoring, serveis legals, formació, finançament...).
 
Amb aquesta voluntat, l’administració catalana ha tret a concurs públic el disseny i desenvolupament del Programa de suport a l’Emprenedoria Social 2010-2011. Esade, Barcelona Activa de l’Ajuntament de Barcelona i La Fundació Seira han estat les adjudicatàries d’aquest Programa que compta amb un pressupost de 453.000 euros.
 
El Programa també compta amb la col·laboració d’un grup d’empreses i entitats vinculades amb el món de l’economia social, el cooperativisme i les finances ètiques com ara, MicroBank, Crédit Coopératif, la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya. Ara_Coop, Finançament Ètic i Solidari (FETS), i la Fundació Acció Solidària Contra l’Atur, l’Agència Alumni UB, entre d’altres.
Formació i assessorament especialitzat per a 15 emprenedors socials
 
El Programa consta de dues parts: per una banda, el disseny i impuls d’un conjunt de serveis generals de suport als emprenedors socials. Això inclou des de l’elaboració d’un catàleg de serveis i eines al servei dels emprenedors socials, fins a la creació de nous instruments financers al servei dels emprenedors perquè puguin desenvolupar i fer realitat els seus projectes. També preveu la realització d’un estudi de bones pràctiques en iniciativa empresarial a nivell internacional i les possibilitats d’aplicar-les a Catalunya.
 
D’altra banda, i amb l’objectiu d’ajudar als emprenedors socials a fer realitat les seves iniciatives, el Programa també preveu la posada en marxa d’un programa d’assessorament i suport personalitzat. Un total de 15 emprenedors socials, prèviament seleccionats, rebran formació que els servirà per definir des de la idea de negoci, fins al pla d’empresa. Es prioritzarà aquelles iniciatives amb major impacte social, més innovadores i amb capacitat per crear més llocs de treball. També se’ls ajudarà a buscar el finançament més adequat a les necessitats dels seu projecte i se’ls introduirà en una xarxa d’emprenedors socials.
 
L’objectiu final d’aquest Programa, pioner a Espanya i Catalunya, és crear una xarxa d’emprenedors socials arreu de la geografia catalana, és a dir, un ecosistema que afavoreixi el naixement i creixement d’iniciatives emprenedores viables i econòmicament sostenibles.
 
L’emprenedoria social, una aposta de futur en l’economia del segle XXI
 
En un context econòmic com l’actual, on els canvis demogràfics i socieconòmics són constants, és un bon moment per desenvolupar actuacions i nous projectes que permetin abordar els nous reptes. En aquest sentit, un emprenedor social és una persona que crea un projecte empresarial econòmicament viable que pretén generar un rendiment social directe, una funció social amb la voluntat de posar solució a problemes, com ara el risc d’exclusió social i la pobresa, entre d’altres. Dit d’una altra manera, els seus projectes prioritzen el rendiment social i la creació de valor a la inversió.
 
Entre els emprenedors socials més coneguts arreu del món destaca Muhammed Yunus, premi Nobel de la Pau 2006, conegut per haver fundat el revolucionari “Banco Grameen”, pioner de les microfinances; i a Catalunya destaca la tasca desenvolupada per Cristobal Colón, creador de La Fageda.
 
 FONT: Departament/s  

diumenge, 19 de setembre del 2010

Gestionar la diversitat millora la productivitat, la creativitat i el clima laboral a les empreses




Acció Social presenta una guia de recomanacions per a fomentar l’acollida i la integració dels treballadors i treballadores d’origen estranger, que recull fins a 24 experiències  
 
La iniciativa s’emmarca dins de les mesures del Pacte Nacional per a la Immigració i de la Llei d’acollida de les persones immigrades
 
El document compta amb la col·laboració del Departament de Treball a través del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), CCOO, UGT, CECOT, PIMEC, Unió de Pagesos i Unescocat
 
La Secretaria per a la Immigració del Departament d’Acció Social i Ciutadania acaba d’editar la Guia de recomanacions sobre gestió de la diversitat a les empreses i d’altres organitzacions, un document adreçat als delegats i delegades sindicals, als gestors de recursos humans, als quadres i personal directiu i, en general, al conjunt de les plantilles. L’objectiu és millorar l’acollida i la integració dels treballadors i treballadores d’origen estranger als centres de treball, una tasca que implica a tothom.
 
El document parteix de la convicció, compartida per la UNESCO i la Comissió Europea, que la diversitat sociocultural a les empreses és una font d’innovació i de creativitat. Diversos estudis demostren com la seva gestió genera un valor afegit i beneficis, com per exemple:
 
  • reducció de les despeses laborals i l’absentisme
  • més flexibilitat i responsabilitat del personal
  • major implicació, ètica en el treball i esforç de l’equip de treball
  • menys discriminacions i exclusions per raó d’origen
  • increment de la motivació i l’eficàcia de la plantilla
  • augment de la productivitat
  • millora dels coneixements en societats interculturals
  • possibilitats d’ampliar mercats en l’àmbit local i internacional
  • més comprensió de les necessitats de l’equip de treball, les empreses, els proveïdors, la clientela i les persones usuàries
  • millora de la reputació de l’organització
 
La iniciativa respon a la mesura número 24 del Pacte Nacional per a la Immigració, consensuat el 2008 amb la gran majoria de partits polítics, agents socioeconòmics i entitats del sector, que insta a elaborar un recull de bones pràctiques de gestió de la diversitat per a les empreses i organitzacions. També es vincula estretament a l’article 16 “Mesures de les empreses i d’altres organitzacions” de la Llei d’acollida de les persones immigrades i de les retornades a Catalunya aprovada pel Parlament de Catalunya el passat 28 d’abril.
 
Aquesta llei insta a adoptar mesures contra la discriminació, de comú acord amb els representants legals dels treballadors i treballadores, que abastin tant l’accés al lloc de treball com l’establiment de les condicions de treball. Es tracta de promoure accions d’acollida durant la jornada laboral i programes de gestió de la diversitat que permetin l’adaptació als canvis culturals i organitzatius que pot generar la presència de persones d’origen estranger. També recull la possibilitat que els convenis col·lectius i els pactes d’empresa continguin clàusules orientades en el mateix sentit.
 
Recomanacions
La guia aconsella incloure tot el personal en la planificació i en el procés de decisió, per exemple, a través de pràctiques cooperatives. Quelcom que s’ha de reforçar en els processos de negociacions col·lectives. Aposta per una concepció integral i transversal de la diversitat, vinculada a les polítiques d’igualtat que ja duen a terme moltes empreses. Desenvolupar les relacions i el treball en comú entre persones de diferents orígens, amb una perspectiva intercultural, també és garantia d’èxit.
 
La gestió de la diversitat a l’empresa comença amb la selecció del personal, on cal evitar decisions estereotipades o amb prejudicis que deixin fora de l’organització bons professionals, candidats o candidates. Un cop contractats, l’acollida al centre de treball esdevé clau per aconseguir una plena integració: instruments com un bon pla d’acollida són eines a l’abast que faciliten molt aquests objectius. Els plans d’acollida s’han d’adreçar al conjunt de noves incorporacions, no només a les persones estrangeres, per tal de promoure un accés normalitzat i una cultura de la diversitat a l’empresa. La guia estableix els elements necessaris per dissenyar un pla d’aquestes característiques i la seva estructura.
 
Altres aspectes a tenir en compte són l’avaluació continuada de les mesures aplicades, la formació de l’equip de treball en gestió de la diversitat i, no menys important, la flexibilitat del temps de treball per afavorir la conciliació de la vida personal i familiar amb la laboral.
 
24 experiències
El document recull també fins a 24 experiències o casos d’èxit d’empreses, organitzacions i institucions que han arribat a acords per gestionar la diversitat o que es caracteritzen per fomentar l’acollida i la integració dels seus empleats i empleades. Entre d’altres, destaquen:
 
  • Escorxador de Girona
  • Ferrobérica SL
  • Hotel Majestic
  • Grup Eroski
  • Danone
  • SADA
  • Unió de Pagesos
 
Per redactar aquesta guia, la Secretaria per a la Immigració ha comptat amb la col·laboració del Departament de Treball a través del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), CCOO, UGT, CECOT, PIMEC, Unió de Pagesos i Unescocat. En la presentació d’aquest migdia han intervingut el secretari per a la Immigració, Oriol Amorós; José Hallado, director de Relacions Laborals i Polítiques Socials de PIMEC; Carme Pozo, responsable de l’Àrea d’Estrangeria de CECOT; Ghassan Saliba, responsable d’Immigració de CCOO; i Janette Vallejo, portaveu d’AMIC-UGT.

FONT: Departament/s:
 

El nombre de persones aturades que reben formació a Catalunya es multiplica per cinc en set anys


La consellera de Treball, Mar Serna, i el director del Servei d'Ocupació, Joan Josep Berbel
 
  • El Departament de Treball aposta per més formació en nous sectors, amb nous canals i nous instruments
  • La cobertura formativa per a persones desocupades ha crescut gairebé 22 punts en 7 anys, al passar del 28% l’any 2003 al 49,6% el 2010
  • El pes de la formació ocupacional a Catalunya està per sobre de la mitjana europea, que se situa en el 16,3% segons dades de l’Eurostat
El Departament de Treball ha fet una aposta perquè cap persona en situació d’atur es quedi desprotegida i tingui accés a la formació adequada a les necessitats futures del mercat de treball a Catalunya. En aquest sentit, per lluitar contra l’atur, atenuar les seves conseqüències i millorar l’ocupabilitat de les persones, el Departament considera clau l’aposta per una formació en sectors capaços de crear ocupació de qualitat i amb futur.
La intenció de Treball, en el marc de l’acció del Govern de la Generalitat, és promoure la renovació del model econòmic del nostre país, basar-lo en l’economia del coneixement i la innovació, incrementar la productivitat dels sectors tradicionals i afavorir la feina de qualitat apostant per la formació i la promoció de l’ocupació.
Amb aquesta decisió, el Departament porta a la pràctica la seva determinació de contribuir a l’assoliment d’un canvi de model productiu i de creixement econòmic basat en sectors amb clara vocació de futur i amb capacitat de generar llocs de treball i empreses més competitives.
La consellera de Treball, Mar Serna, ha destacat que “s’ha de fer una aposta per a la formació de les persones en atur i mitjançant els recursos extraordinaris que ha posat el Govern de la Generalitat hem pogut multiplicar per cinc en set anys les persones en atur que es formen”.
En aquest sentit, la consellera Serna ha explicat que “des del 2003 hem duplicat la taxa de cobertura de les persones en atur que es formen, passant del 28% a pràcticament el 50%” i ha recordat que “la formació de les persones en atur ha estat i és l’aposta del Govern de la Generalitat”.
L’aposta del Departament ha suposat que a Catalunya es multipliqui per cinc les persones en atur que han rebut o reben formació des de l’any 2003 fins el 2010 i per dos els recursos destinats.
En aquest sentit, durant aquest mateix període ha crescut en gairebé 22 punts la cobertura formativa per a persones desocupades al passar del 28% al 49,6%. El pes de la formació ocupacional a Catalunya està per sobre de la mitjana europea, que se situa en el 16,3% segons dades de l’Eurostat (2008), i es situa al nivell de països com Àustria (49%) i Holanda (34,3%).  
Perfil de les persones aturades que reben formació del SOC
La majoria de les persones aturades que reben formació són dones (59,6%) tot i que en els darrers anys s’ha incrementat la participació dels homes (40,39%) seguint la tendència de masculinització de l’atur registrada en l’actual context econòmic. Per edats, les persones sense feina que reben formació es troben majoritàriament en la franja d’edat d’entre 25 i 44 anys (55,7%), seguits pels més grans de 44 anys (23,7%) i els menors de 25 anys (20,5%).
Pel que fa al nivell formatiu ha crescut en més de 6 punts les persones desocupades amb estudis post-obligatoris.
Oferta formativa del Servei d’Ocupació de Catalunya
En aquests darrers anys s’ha incrementat quantitativament i qualitativa la formació per a persones aturades en nous sectors, amb nous canals i nous instruments. Aquesta és l’actual l’oferta formativa del SOC:
1-     Qualitat i Quantitat: Formació en activitats que generen ocupació, Cifos, Inform i Forma i Contracta
2-     Formació per a joves: Programes de Qualificació Professional Inicial i Programes de Transició al Treball, Noves cases per a nous oficis, projecte Suma’t
3-     Formació de Plans d’ocupació
4-     Nous canals: formació e-learning i Connecta’t
5-     Nous instruments: Crèdit formació
FORMACIÓ PER A PERSONES ATURADES - ANY 2003
TIPOLOGIA FORMACIÓ
2003
PRESSUPOST
PERSONES BENEFICIÀRIES
1. Pla FIP
65.070.000 €
41.130
2 FORMACIÓ CIFO
5.550.000 €
5.180
3. ESCOLES TALLER
1.509.570 €
391
4. PROGRAMES DE QUALIFICACIÓ PROFESSIONAL INICIAL I PROGRAMES DE TRANSICIÓ AL TREBALL
5.900.000 €
2.232
TOTAL FORMACIÓ PERSONES ATURADES
78.029.570 €
48.933
FORMACIÓ PER A PERSONES ATURADES - ANY 2010
TIPOLOGIA FORMACIÓ
2010
PRESSUPOST
PERSONES BENEFICIÀRIES
ACCIONS
1. FORMACIÓ EN ACTIVITATS QUE GENEREN OCUPACIÓ
107.457.011 €
160.611
9.389
2. FORMACIÓ VIRTUAL (E-learning)
1.479.200 €
53.050
2.122
3. FORMACIÓ PLANS EXTRAORDINARIS
D’OCUPACIÓ LOCAL
5.600.000 €
13.220
-
4. FORMACIÓ CIFO
11.000.000 €
9.330
613
 5. CONVENI FUNDACÓ INFORM
2.300.000 €
735
47
6. CONNECTA’T
230.000 €
6.000
-
7. “NOVES CASES PER A NOUS OFICIS”
11.126.691 €
2.500
250
8. PROJECTE SUMA’T
9.200.000 €
5.000
-
9. PROGRAMES DE QUALIFICACIÓ PROFESSIONAL INICIAL I PROGRAMES DE TRANSICIÓ AL TREBALL
7.000.000 €
2.500
166
10. CRÈDIT FORMACIÓ
12.000.000 €
5.000
5.000
11. FORMA I CONTRACTA
3.500.000 €
1.447
-
TOTAL FORMACIÓ PERSONES ATURADES
170.892.902 €
259.393
17.587
1- Qualitat i Quantitat
  • Formació d’oferta mitjançant plans formatius per a més de 160.000 persones
El Departament de Treball, mitjançant el Servei d’Ocupació de Catalunya, ofereix 9.389 cursos de formació ocupacional dels quals es beneficien més de 160.000 persones desocupades i que s’imparteix a través de 536 centres col·laboradors públics i privats. Aquesta oferta formativa està destinada a les persones en situació d’atur orientant-la cap a sectors econòmics generadors d’ocupació en l’actualitat i en un futur. El Departament hi destina més de 107 milions d’euros. El número màxim d’alumnes en aquests cursos és de 20 persones.
El Departament de Treball aposta per la formació en sectors que generen ocupació, bé siguin activitats estratègiques de futur com, per exemple, les ciències de la salut, l’atenció i els serveis a les persones dependents, el foment de les energies renovables, la rehabilitació i millora energètica d’edificis, la informàtica i les comunicacions, el reciclatge, i la gestió mediambiental, entre d’altres; i juntament amb aquests sectors de futur també es potencien activitats tradicionals amb futur com és la indústria agroalimentària o la indústria cultural.
Entre els 9.389 cursos de formació gratuïts en sectors que generen ocupació i en activitats transversals que millorin les competències professionals de les persones en atur, en destaquen les accions formatives basades en la tecnologia, les energies renovables i la sanitat, entre d’altres que formen part d’una extensa oferta formativa.
Enguany i per primer cop l’oferta informativa inclourà cursos en gestió de comptabilitat a través de Saab, de gestió de reserves turístiques a través d’Amadeus i de gestió integral de petites i mitjanes empreses, entre d’altres.
Més de 2.400 accions formatives vinculades a les àrees d’informàtica i comunicacions en competències transversals de tots els sectors estan a disposició de 45.400 persones en situació d’atur perquè puguin formar-se en nombroses especialitats que permeten a les persones millorar la seva ocupabilitat i a les empreses augmentar el seu capital humà, tecnològic així com la seva productivitat.
En l’àmbit de la Sanitat, per exemple, més de 8.900 persones en situació d’atur, podran rebre formació ja que aquest sector necessita de professionals formats per donar resposta a un sector en clar creixement. Enguany hi ha cursos en salut bucodental, dietètica i cures auxiliars, entre d’altres.
Un altre exemple és la formació en el sector energètic que permetrà a més de 12.500 persones en atur formar-se en energies renovables com muntatge i manteniment d’instal·lacions solars fotovoltàiques, tèrmiques, parcs eòlics, entre d’altres especialitats. Amb aquest impuls a l’anomenada economia verda, el Departament de Treball aposta per una economia sostenible, que és un gran jaciment d’ocupació, i que permet assolir més feina de qualitat, estable, qualificada i de valor afegit.
Sectors professionals i exemples d’algunes especialitats impartides
Energia i aigua
Energia renovable, producció i distribució d’energia, captació, tractament i distribució d’aigua
Sanitat
Cures auxiliars, dietètica, salut bucodental
Electricitat i electrònica
Muntatge, instal·lació, manteniment
Informàtica i comunicacions
Informàtica, Sistemes i telemàtica
Administració i gestió
Administració, gestió, consultoria empresarial, finances, assegurances
Activitats físiques i esportives
Activitats de benestar físic
Agrària
Explotació forestal, ornamentals i jardineria,
Arts gràfiques
Disseny, editorial, impressió i preimpressió
Comerç i marquèting
Direcció, venda, atenció al client, emmagatzematge
Edificació i obra civil
Instal·lacions i aïllaments
Formació complementària
Informàtica complementària
Fabricació mecànica
Construccions metàl·liques
Hostaleria i turisme
Allotjament, promoció i desenvolupament turístic, animació, restauració
Instal·lació i manteniment
Fred i climatització, mecànica fluids
Imatge i so
Ambientació, imatge i so
Indústria alimentària
Indústria del pa, pastisseria i galetes
Química
Laboratori i fabricació de productes químics
Seguretat i medi ambient
Control i seguretat
Serveis socioculturals a la comunitat
Activitats associatives, assistència social
Transport i manteniment de vehicles
Transport per carretera, reparació de vehicles, sistemes electromecànics i carrosseries
  
  • Unes 9.900 persones es formen als Centres d’Innovació i Formació Ocupacional (CIFO) del Departament de Treball
Per complementar l’oferta de cursos esmentada anteriorment, enguany més de 9.900 persones en situació d’atur rebran formació especialitzada a la xarxa pública dels 8 centres d’Innovació i Formació Ocupacional (CIFO) de la Generalitat, amb un pressupost d’11 milions d’euros. Des del 2003 s’han duplicat el nombre de persones beneficiàries, la tipologia de cursos i s’ha ampliat l’horari (de 8 a 22.00 hores).
Els 8 centres d’Innovació i Formació Ocupacional de Catalunya estan situats a Barcelona, L’Hospitalet de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Sant Feliu de Llobregat, Sabadell, Salt (Girona), Lleida i Tarragona.
Per a la programació d’enguany, destaquen les següents àrees de referència en sectors emergents que generen ocupació: informàtica i comunicacions (CIFO La Violeta, Barcelona); energies renovables (CIFO Santa Coloma i CIFO Lleida); fred industrial (CIFO Lleida); fabricació i construccions metàl·liques (CIFO Salt, CIFO Lleida, CIFO Sabadell); indústries alimentàries (CIFO Salt, Girona); muntatge i instal·lació (CIFO Sabadell); indústria química (CIFO Tarragona); rehabilitació d’habitatges (CIFO Santa Coloma de Gramenet); fabricació mecànica automoció (CIFO Sant Feliu de Llobregat); i imatge i so, àrees de disseny i arts gràfiques (CIFO L’Hospitalet).
  • Conveni amb Fundació Inform
El Govern de la Generalitat ajuda a formar més de 700 joves com a tècnic en gestió per a petites i mitjanes empreses (pimes) arran del conveni signat pel Departament de Treball amb la Fundació Inform. Mitjançant aquest conveni, Treball subvenciona amb 2,3 milions d’euros un programa de formació prioritàriament per a joves en el camp de l’administració d’empreses.
La Fundació Inform - Institut per a la formació vers a l’administració d’empreses realitza 47 accions formatives de l’especialitat tècnica en gestió de petites i mitjanes empreses de 644 hores de durada cadascuna.
Els participants fan un itinerari formatiu personalitzat d’acord amb les seves necessitats i aprenen en un context en el qual es viu l’ambient laboral i es desenvolupen les condicions d’una relació de treball. El nivell d’inserció laboral dels joves que han participat en els darrers tres anys en la formació com a tècnic administratiu per a petites i mitjanes empreses és superior al 70%.
  • Formació amb compromís de contractació
Aquest any, el Departament de Treball ha destinat, mitjançant el SOC, 3.500.000 d’euros al programa “Format i Contracta” per les empreses que sol·licitin la subvenció per fer formació de persones en situació d’atur amb compromís de contractació. Aquest programa beneficiarà 1.447 persones.
Les accions de formació professional en empreses amb compromís de contractació tenen com a objectiu la realització d’una formació adreçada a la capacitació professional de les persones treballadores en situació d’atur per al desenvolupament d’una ocupació concreta, de la qual l’empresa té necessitat de contractació immediata.
2- Formació per a joves
  • 2.500 persones es formaran a través de les “Noves Cases per a Nous Oficis”
El Departament de Treball ha posat en marxa el programa “Noves Cases per a Nous Oficis”, adreçat a 2.500 persones menors de 25 anys sense Educació Secundària Obligatòria, que compta amb un pressupost per a formació de 11.126.691 d’euros. L’objectiu del Govern és aconseguir una major inserció laboral d’aquestes persones joves en sectors que generin ocupació o assolir el seu retorn al sistema educatiu.
  
  • Projecte Suma’t per a 5.000 joves en atur de 16 a 24 anys
El Departament de Treball, a través del Servei d’Ocupació de Catalunya, posarà en marxa enguany el Projecte SUMA’T 2010 - 2011, un projecte pioner i innovador adreçat a les persones joves en atur de 16 a 24 anys que combina l’orientació, la formació i l’experiència professional en empreses que els hi faciliti la inserció laboral.
El projecte SUMA’T, impulsat pel Departament de Treball, a través del Servei d’Ocupació de Catalunya, compta amb un pressupost per a formació de 9,2 milions d’euros.
El Projecte SUMA’T combina l’orientació, la tutorització, la formació i l’experiència professional en les empreses. Aquestes persones joves seguiran un procés formatiu obligatori de 480 hores de durada de la ma de la persona tutora i de les persones formadores de l’Ajuntament col·laborador amb el Projecte SUMA’T. Les persones joves faran la formació, que és obligatòria, simultàniament o prèvia a iniciar el període de contractació amb les empreses amb les que s’arribi a un acord.
  • Programes de Qualificació Professional Inicial i Programes de Transició al Treball
Enguany, es destinen 7 milions d’euros als programes de Qualificació Professionals Inicials (PQPIS) que enguany beneficiaran prop de 2.500 persones joves. Aquests programes s’adrecen a joves d'entre 16 i 21 anys que no han superat el Graduat en ESO i que volen incorporar-se al món laboral i/o continuar els seus estudis dintre de la formació reglada.
Els principals objectius del PQPI són facilitar l'accés al món laboral així com l'accés a formació; desenvolupar competències i actituds per contribuir al creixement personal i la inserció sociolaboral i ampliar competències bàsiques per afavorir la continuïtat educativa i la formació al llarg de la vida.
3- Formació de Plans d’ocupació
  • Formació obligatòria vinculada als Plans Extraordinaris d’Ocupació Local permeten formar a 13.200 persones en atur
Més de 13.220 persones en atur han rebut formació i han estat contractades mitjançant els Plans Extraordinaris d’Ocupació Local. Aquests plans, als quals el Departament ha destinat 5,6 milions d’euros, combinen activitats de formació i de treball per a persones en atur, estan vinculats als sectors bé tradicionals o bé emergents que generaran ocupació com, per exemple, les tecnologies de la informació i la comunicació, les energies renovables, l’eficiència i l’estalvi energètic, i la rehabilitació d’habitatges, edificis o equipaments de titularitat o d’ús públic.
Les entitats locals han contractat les persones en situació d’atur inscrites a les oficines de treball, que no cobrin la prestació o subsidi d'atur o els manqui un mes per exhaurir-la, en el moment de la presentació de l'oferta d'ocupació. A més, tenen caràcter preferent per als projectes les persones que compleixen els requisits anteriors i que a més hagin participat en accions formatives relacionades amb els sectors prioritzats a la convocatòria, siguin dones, joves de fins a 30 anys o persones amb discapacitat i altres col·lectius en situació de risc d'exclusió social.
Per la seva banda, les persones contractades, tenen l’obligació de formar-se, fora de la seva jornada laboral, amb formació transversal o professionalitzadora. Aquesta formació té una durada mínima de 60 hores i un màxim de 125 hores d’acord amb les característiques del pla formatiu, vinculat a les contractacions, presentat per la corresponent entitat local.
4- Nous canals
  • Formació virtual (e-learning) per a 53.000 persones
El Departament continua enguany apostant per la formació virtual específicament dirigida a persones en atur amb l’objectiu d’adaptar la formació a les metodologies del segle XXI i fer que la formació arribi a tot el territori. S’ofereixen cursos de formació a distància per aconseguir una formació més integrada, innovadora i de qualitat en diferents disciplines. Entre les quals destaquen: competències lingüístiques, eines i tècniques de recerca de feina, logística, activitats sociosanitàries, tecnologies de la informació, turisme.

Més de 53.000 persones es poden beneficiar d’aquesta nova iniciativa, que compta amb un pressupost d’1,5 milions d’euros. Es posen a disposició 2.122 cursos de formació amb un mínim de 25 hores per curs, en funció de les especialitats.
  • Connecta’t
Aquest projecte, que enguany es desenvoluparà en col·laboració amb el Departament de Governació i Administracions Públiques i arribarà a tot Catalunya, té l’objectiu de fomentar l’alfabetització i la formació digitals en competències bàsiques dirigides a persones en atur. Amb un pressupost de 230.000 euros, oferirà recursos formatius a unes 6.000 persones. Aquest programa consisteix en la posada a disposició de les persones en atur d’un servei d’alfabetització i formació bàsica digital.
 5- Nous instruments
  • 12 milions d’euros en crèdits de formació pel treball
Per completar l’oferta formativa ocupacional des del 2009, el Govern destina 12 milions d’euros a un nou instrument per facilitar préstecs, sense interessos, a les persones desocupades que vulguin millorar la seva formació i necessitin finançament perquè no disposen dels recursos econòmics suficients. Al voltant de 5.000 persones es poden beneficiar del préstecs.
Les persones en situació d’atur poden demanar el “crèdit formació pel treball” a les Oficines de Treball amb l’objectiu de millorar la seva formació, la qual cosa els permetrà estar més ben preparades per accedir amb més facilitat a un lloc de treball el més aviat possible.
  
Les persones en situació d’atur que sol·licitin el “crèdit formació pel treball” i s’hagin compromès a portar a terme el Pla dissenyat per la persona orientadora de les Oficines de Treball, podran disposar d’una quantitat mínima de 1.000 euros i màxima de 6.000 euros per a la realització de la formació.
Nous serveis d’orientació com a instrument de detecció de necessitats formatives
Per millorar l’assessorament i l’atenció a les persones aturades adreçant-les a la formació i a altres instruments s’ha reforçat el servei d’orientació individualitzat a les persones en atur. Aquest Servei d’Orientació, que és universal, públic, de qualitat i gratuït, treballa per la millora de l’acompanyament d’aquestes persones amb l’objectiu de contribuir de manera més efectiva a la seva reincorporació al mercat laboral en el menor temps possible. Es tracta del punt de partida de detecció de necessitats formatives de les persones i de prescripció de formació a mida per millorar l’ocupabilitat de les persones en atur.
Per aconseguir-ho, el Departament de Treball, mitjançant el Servei d’Ocupació de Catalunya, situa el Servei d’Orientació de les oficines de Treball -amb 270 tècnics/es orientadors- en el centre d’atenció de les persones ateses des del començament i fins al final del procés d’orientació. A més, un total de 26 oficines de Treball obriran a les tardes, des del mes de setembre, per ampliar el servei d’orientació i assessorament individual a les persones en atur.
FONT: Departament/s
 

dimecres, 8 de setembre del 2010

Mercat de treball i polítiques actives d'ocupació a Catalunya

Informes Breus, Mercat de treball i polítiques actives d'ocupació


Aquest informe, elaborat per la sociòloga Maria Caprile i l'estadístic Jordi Potrony, recull els principals resultats de l'anàlisi de les dades sobre treball del PaD dels anys 2001 a 2007 i les conclusions del seminari Mercat de treball i polítiques actives d'ocupació a Catalunya: una aproximació per a l'avaluació des del Panel de Desigualtats Socials, organitzat per avaluar les polítiques actives d'ocupació a Catalunya. Inclou un darrer capítol amb les millores sobre les variables de treball i conciliació que s'han introduït als qüestionaris del PaD.

La publicació de l'Informe i el Seminari han estat possibles gràcies al suport del projecte Creating statistical tools for a long-term evaluation of the european employment strategy in Catalonia and first analytical evidence, finançat pel programa Progress de la UE.

Amb ells es busca traslladar als agents socials i econòmics del país els resultats de l'enquesta PaD referents a l'impacte de l'Estratègia Europea per l'Ocupació (EES).

Us podeu descarregar l'Informe aquí.

FONT: FUNDACIÓ BOFILL