Introducció
L'entrevista és la fase decisiva en el procés de selecció de personal, i d'ella dependrà la nostra entrada en l'empresa.
Abans d'acudir a una entrevista hem d'obtindre informació sobre l'empresa, els seus productes i/o servicis, les seues característiques, la seua situació en el mercat, etc.
A l'acudir a l'entrevista de treball és convenient que repassem el nostre CV (resum), ja que esta es basarà en ell. Hem de tindre molt clars quals són els nostres punts forts i els nostres punts dèbils.
1. L'entrevista de treball sol estructurar-se de la forma següent:
· Salutació / Benvinguda
· Conversació inicial
· Introducció
· Preguntes de l'entrevistador / Respostes de l'entrevistat
· Acomiadament
2. Elements a tindre en compte a l'acudir a una entrevista:
· Assegura't del lloc i de l'hora de l'entrevista, així com del nom del teu entrevistador.
· La puntualitat és un element clau. Si per alguna raó de pes saps que arribaràs tard, comunica-li'l com més prompte millor a la persona que et va a entrevistar.
· Cuida la teua indumentària i higiene personal. Vist de manera correcta, d'acord amb la teua personalitat, però sense ser massa informal o extravagant.
· Cuidar tant la comunicació verbal com la no verbal (gestos, mirada, postura)
· Porta dos o tres còpies del teu CV i assegura't que podràs justificar tots els elements del mateix.
3. Preguntes més freqüents en l'entrevista:
1. Què et va portar a realitzar els estudis universitaris que has cursat?
2. Què t'ha agradat més / menys de la carrera?
3. Has realitzat algun tipus d'activitat complementària als estudis?
4. Perquè t'agradaria treballar en esta empresa?
5. Què saps de la nostra empresa?
6. Què tens tu que et faça el més adequat per a treballar ací?
7. Quines creus que són els teus punts forts / punts dèbils?
8. Podries dir-me una qualitat positiva / negativa que et definisca?
9. Quines són les teues aspiracions professionals?
10. T'agrada treballar en equip?
11. T'agrada treballar amb noves tecnologies?
12. Què valores dels teus amics?
13. Quines aficions tens?
14. Quin ha sigut l'últim llibre que has llegit?
15. Què t'emportaries a una illa deserta?
Abans de l'entrevista
1. Coneix-te a tu mateix. Apliquem la màxima de Sòcrates i ens estudiem. En primer lloc, analitza el teu currículum. Reflexiona i extrau conclusions sobre la teua educació, la teua experiència professional, les teues capacitats i com les podem aplicar al lloc sol·licitat. Prepara't una sèrie d'arguments breus i precisos per a defendre els teus punts dèbils.
Has de tindre consciència de tres preguntes fonamentals, que et permetran focalitzar l'entrevista i motivar-te per a la mateixa:
Has de tindre consciència de tres preguntes fonamentals, que et permetran focalitzar l'entrevista i motivar-te per a la mateixa:
Quines són les meues qualitats i avantatges per a optar a eixa ocupació?,
què m'ha portat a sol·licitar el lloc de treball i què puc aportar a l'empresa?,
quins factors em poden diferenciar de la resta de candidats?.
2. Informa't sobre l'empresa. Utilitza els mitjans de comunicació o sol·licita la informació a la pròpia companyia: sector i activitat, història i origen, treballadors en plantilla, implantació nacional /internacional, plans de futur, competidors, volum de negoci.
3. Imatge/Aparença. Has de sentir-te còmode/a amb el teu aspecte físic i amb la roba que t'has posat. Tria el teu vestuari un dia abans, t'ajudarà a guanyar temps i a visualitzar imprevistos amb anterioritat. Vestimenta semi-formal o formal, sempre adequada amb la filosofia de l'empresa.
Mai estrenes roba o sabates per a acudir a una entrevista de treball. No acudisques amb ulleres de sol, almenys que no et veja amb elles posades el responsable de seleccionar-te. Una visita a la perruqueria un dia abans no vindria malament.
Mai estrenes roba o sabates per a acudir a una entrevista de treball. No acudisques amb ulleres de sol, almenys que no et veja amb elles posades el responsable de seleccionar-te. Una visita a la perruqueria un dia abans no vindria malament.
4. Si et citen per escrit, el correcte és que contactes telefònicament o via e-mail per a confirmar la teua assistència. Si ens retardàrem per qualsevol motiu, hauríem de contactar amb l'empresa i justificar el retard o la no compareixença amb arguments sòlids i justificables.
5. Puntualitat. Intentar anar a l'entrevista al matí, ha de fer la impressió que és la cita més important del dia. Acudisca a l'entrevista amb 10 minuts d'antelació, d'esta manera tindràs temps per a asserenar-te, i causar una impressió previsora i sense apresuraciones.
6. També és important que acudisques només tu, sense suport emocional de cap familiar o amic. Perquè no et fa falta, estàs segur de les teues possibilitats.
7. No fumes ni mastegues xiclet mentres esperes que arribe el moment. Fumar, a més que pot estar prohibit, denota dependència, nerviosisme i poc control de les teues emocions.
8. Una vegada hages entrat al lloc de la cita, espera a què el reclutador t'estenga la seua mà i t'invite a prendre assentisc. Procura deixar les teues pertinences a un costat, l'important és que no pertorben la conversació i invadisquen l'espai visual i físic de l'entrevistador.
RESUM:
· Coneix tot el que pugues de l'empresa
· Estudia les teues aptituds, la teua experiència i la teua educació
· Porta el currículum i coneix-ho perfectament, ja que es basaran en ell
· Fes-te una relació dels teus punts dèbils i prepara arguments per a defendre'ls
· Si et citen per escrit, el correcte és que crides per a confirmar la teua assistència
· No acudisques amb ulleres fosques
· Comprova la teua aparença (evita roba cridanera; ben vestit/a, net/a i afaitat)
· Veu només
· Arriba prompte (5 minuts abans)
· Prepara l'entrevista, el seleccionador va a fer-ho també
Durant l'entrevista
Com sabem, la primera impressió pot ser definitiva.
Llenguatge no verbal.
El llenguatge dels gestos des del primer segon pot decantar a favor o en contra teu l'entrevista de treball. Esta circumstància fa que el domini gestual resulte fonamental. Encara que es tracta d'aspectes en certa manera incontrolables, és positiu que almenys conegues quines són les qualitats i els defectes que els entrevistadors vigilen de la nostra expressió corporal.
Salutació i contacte visual.
No sigues el/la primer/a a saludar i estendre la mà. Saluda somrient i mirant als ulls.
Una mirada fugissera o esquiva influïx negativament en la valoració de la teua capacitat (excessiva timidesa, per tant; dificultat en la integració amb els altres treballadors, per tant; falta d'iniciativa en la presa de futures decisions...).
Presta molta atenció al que t'estan dient i demostra interés assentint a les explicacions. Tampoc cal deixar de parpellejar com Anthony Hopkins en la saga d'El silenci dels corders. Boca tancada. Mirada confiada i atenta.
Presta molta atenció al que t'estan dient i demostra interés assentint a les explicacions. Tampoc cal deixar de parpellejar com Anthony Hopkins en la saga d'El silenci dels corders. Boca tancada. Mirada confiada i atenta.
Mirar directament als ulls de la persona que t'està entrevistant, demostra la teua confiança en les teues possibilitats com a professional. Hi ha persones que inconscientment miren a la boca per defecte. Si eres d'eixes persones, dirigix la mirada als ulls de l'entrevistador. I recorda no fumes ni mastegues xiclet. Rebutja educadament qualsevol oferiment per a fumar, per a degustar qualsevol caramel o per a beure. A vegades, al finalitzar l'entrevista, pots acceptar l'oferiment d'una beguda, però sense alcohol.
Com assentar-se.
La postura que has d'adoptar ha de ser dreçada, que no rígida. L'ideal és que mantingues la postura, i que faces la impressió que et sents còmode/a. Assenta't recte/a, ni a la vora de la cadira o sofà (indecisió, impaciència), ni estirat/da (falta d'educació i de respecte al lloc sol·licitat, a l'empresa i al teu interlocutor). Ha de paréixer una postura relaxada, si no la tens, practica-la.
No recolzes les mans ni els colzes en la taula de l'entrevistador. Respecta el seu espai.
No recolzes les mans ni els colzes en la taula de l'entrevistador. Respecta el seu espai.
Gestos.
No encreuaments els braços, com ja saps revela actitud defensiva. És important que aparents estar tranquil.
Tocar-te contínuament la galta, el front, el pèl, mossegar-te les ungles o els llavis, jugar amb un bolígraf, denota nerviosisme davant de la falta d'arguments, i inseguretat amb la teua imatge i amb les teues capacitats. Mans quietes i lliures.
Llenguatge verbal.
Des de la salutació inicial s'ha de veure la teua actitud cap a l'empresa i cap al seu representant. Quan l'entrevistador et salude i et de la benvinguda per mitjà de les fórmules verbals que crega convenients, li tornes la salutació verbal (seguint les normes mencionades en Llenguatge no verbal). "Bon dia Sr/a. Ruiz, Bon dia Sr/a Martín"...
No tutejarem el nostre interlocutor llevat que ens ho demane. To amable.
Quan t'oferisca assentisc, ho agraïxes breument i concisament.
L'entrevistador ha de portar la iniciativa en les preguntes. Cuida i aplica el llenguatge no verbal i contestes a les seues preguntes fermes i convençut. Les respostes han de ser riques en matisos i amb diagnòstics que revelen la teua forma d'actuar.
No divagues ni permetes que l'entrevistador et de peu a això. Si no entens una pregunta, demana que si pot concretar un poc més. No digues que te la repetisca, ja que pot entendre distracció. I és que has d'estar segur de la pregunta per a respondre i adequar la teua resposta.
No divagues ni permetes que l'entrevistador et de peu a això. Si no entens una pregunta, demana que si pot concretar un poc més. No digues que te la repetisca, ja que pot entendre distracció. I és que has d'estar segur de la pregunta per a respondre i adequar la teua resposta.
Utilitza el vocabulari al què estigues habituat. Si utilitzes paraules o sinònims rebuscats pareixeran resposta falses i artificials.
No respongues amb monosíl·labs. La teua afirmació o negació ha de vindre acompanyat d'una argumentació o breu comentari.
Rebutja educadament les preguntes que invadisquen aspectes íntims de la teua vida privada. Este tipus de preguntes solen valorar el control emocional i el teu discrección.
Evita l'ús de les "crosses" a l'expressar-te. No utilitzes expressions contundents com: "sempre, mai", ni falques "súper, vaja que..., o siga..., "este...", "bo"... A més, de deduir esperit poc flexible i dificultats per a treballar en equip, denota falta d'arguments de vocabulari i inseguretat. Suggeriments: "sovint...", "a més...", "també acostume a..."
I sobretot doní la veritat, no esmentes en les teues respostes. Els especialistes en la comunicació no verbal detecten només desviant la mirada el seu interlocutor si mentix o està recreant veraçment una experiència
Crega una bona impressió. Les primeres impressions són de gran importància. Molts empresaris consideren que després d'haver vist entrar per la porta a un candidat, observar la forma de donar la mà i assentar-se, són capaços de decidir sobre la seua vàlua.
· Saluda a l'entrevistador amb una fórmula convencional: Bona vesprada Sr. Ruiz
· Assenta't dret/a, ni a la vora de la cadira (inseguretat), ni repantingado/a (falta de respecte)
· No sigues el/la primer/a a estendre la mà
· Saluda amb un encaixada i somriu, mirant-li als ulls
· No et sents fins que t'ho diguen
· No tuteges si no t'ho indiquen
· Està't atent/a i simpàtic/a
· Evita posar-te nerviós/a i els gestos que ho indiquen com mossegar-te les ungles, colpejar amb el boli en la taula, agitar-te en l'assentisc...
· No fumes
· No interrompes
· Mira a l'entrevistador als ulls, però sense intimidar
· Deixa que ell prenga la iniciativa
· No parles massa, ni massa poc
· Cuida el teu llenguatge
· No peques d'agressiu/a ni de sensiblàs/a
· No t'aproximes molt a ell
· No poses els colzes damunt de la taula de l'entrevistador
· No encreuaments els braços, pot paréixer que estàs a la defensiva
· Si t'oferixen una beguda pots acceptar però, que no siga alcohòlica
Pensa abans de contestar
· Respon clara i breument
· Has de dir sempre la veritat
· Si et pregunten sobre tu mateix/a, emfatitza la teua formació, experiència i resultat dels teus treballs
· No uses paraules rebuscades
· No respongues amb evasives o dubtes, ni amb monosíl·labs
· No esperes massa temps per a respondre, podria paréixer símptoma de distracció
· No utilitzes expressions contundents "sempre, mai", ni utilitzes falques "òssia", "este", "bo"...
· Mostra entusiasme pel treball, però no ho supliques
· No parles malament de les empreses en què has treballat
· No et negues a respondre preguntes
· Si et fan preguntes de tipus com: si va de viatge amb el seu nóvio/a què demanen una o dos habitacions?; respon que segons la teua opinió eixe assumpte és irrellevant per a deduir la teua idoneïtat per al posat al que optes. Fes-ho amb serietat però no amb agressivitat. Estes preguntes valoren el teu control emocional
Pensa positivament
· No demanes el lloc com si fóra una almoina
· No digues que necessites terriblement el treball
· No critiques passats empresaris
Exemple: No digues, "acabe d'acabar els meus estudis i no tinc experiència professional" enfocat d'una altra manera la resposta correcta seria "estic disponible per a treballar i disposat/a a posar en pràctica tots els coneixements que he adquirit en els meus estudi.
Fes preguntes
· Sobre les possibilitats de promoció, l'empresa o el lloc de treball
Expressa el teu agraïment.
Al final de l'entrevista
Analitza els resultats, anota punts forts i dèbils...pot servir-te per a una segona entrevista o per a pròximes entrevistes en altres empreses.
Al finalitzar l'entrevista, esperes novament que el reclutador prenga la iniciativa.
Vos despediu educadament, sempre aplicant les normes del llenguatge no verbal. El reclutador utilitzarà les fórmules convencionals:
Vos
"Ja li cridarem, ja tenim el seu currículum ja comunicarem amb vosté"...
"Ha sigut un plaer....", contestes educadament. I a esperar...
Si no s'alça del seient per a despedir-te, ni et mira als ulls durant el procés de despedida, pensa a anar citant-te amb una altra empresa.
Ja en casa, analitza l'entrevista valorant els detalls que creus que podran decantar la decisió de la teua incorporació o no incorporació a la companyia.
Preguntes a Assajar
És molt important que assajeu a casa les respostes a aquestes preguntes per tal de no dubtar i donar una bona sesnsació.
Personalitat.
¿Com te definiries..? Definix-te amb cinc adjectius o qualitats, i justifica-les.
¿Quina opinión creus que tenen de tu els teus amics? i els teus últims companys de treball?
¿Sols acabar el que comences?.
¿Quin ha sigut la decisió més important que has hagut d'adoptar en la teua vida?
¿Quina opinión creus que tenen de tu els teus amics? i els teus últims companys de treball?
¿Sols acabar el que comences?.
¿Quin ha sigut la decisió més important que has hagut d'adoptar en la teua vida?
Compta'm una anècdota de la teua vida personal o professional en què ficares "la pota" fins al fons o que resolgueres amb èxit?. Quines conclusions extrajistes d'aquella experiència?
Descriu la teua escala de valors:
¿Quines personas et trauen de les casetes?
¿Dorms bé?
¿Com reacciones habitualment enfront de la jerarquia?
¿Com t'inserixes en un equip de treball?
¿Quina impresión creus que he tret de tu després d'esta entrevista?
FONT: JOVES.NET
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada