divendres, 4 de juny del 2010

El Departament de Treball organitza el Congrés Internacional de directives i professionals She Leader 2.0

El Departament de Treball organitza el Congrés Internacional de directives i professionals She Leader 2.0

  • Tindrà lloc els propers dies 10 i 11 de juny al World Trade Center de Barcelona
  • En èpoques de crisi cal reforçar la presència de les dones a càrrecs de decisió
  • A Catalunya el 6,5% de dones ocupades ostenten càrrecs directius, mentre que en el cas dels homes, el percentatge creix fins al 10,2%
El Departament de Treball organitzarà el Congrés Internacional de directives i professionals She Leader 2.0 els propers dies 10 i 11 de juny al Word Trade Center de Barcelona. L’objectiu d’aquesta trobada és facilitar la promoció de dones predirectives i professionals a càrrecs de decisió, incorporant la perspectiva de gènere, la igualtat d’oportunitats, les eines 2.0 i les tecnologies de la informació i la comunicació així com oferir recursos per a millorar la gestió de les organitzacions. Catalunya és la primera Comunitat Autònoma que organitza un Congrés per a directives 2.0.
 
El She Leader 2.0 l’inauguraran el dijous dia 10 de juny a les 09.30 hores la vicepresidenta primera del Govern d’Espanya, Maria Teresa Fernández de la Vega, el president de la Generalitat de Catalunya, José Montilla, i la consellera de Treball, Mar Serna. El Congrés s’emmarca en la presidència espanyola de la Unió Europea on la Igualtat d’Oportunitats és una estratègia prioritària. 
 
La consellera de Treball, Mar Serna, ha destacat que “d’aquesta crisi les dones i la igualtat d’oportunitats han de sortir reforçades; no podem fer un pas enrere perquè una societat que vol ser desenvolupada ha d’avançar amb tot el talent, el dels homes i de les dones”.
 
Serna ha explicat que el Congrés és 2.0 perquè “volem crear xarxes i donar noves eines a les dones perquè puguin avançar en el seu projecte empresarial i directiu, noves eines de relació i noves eines per conjuntament ajudar a la millora de la nostra economia i de les nostres empreses; per això en el Congrés tindrem punts per generar xarxes de dones directives i les dinamitzarem”.
 
Aquest Congrés vol contribuir a millorar la presència de dones, altament qualificades i capacitades, en àmbits de responsabilitat i presa de decisió trencant l’anomenat “sostre de vidre” que els impedeix o dificulta la seva promoció professional. Així mateix, pretén reconèixer i visibilitzar les dones que estan ocupant càrrecs de direcció en diferents institucions.
 
El caràcter internacional del Congrés permetrà reflexionar sobre els diferents estils de lideratge i les noves formes d’organització empresarial, així com el paper fonamental que hi poden jugar les tecnologies de la informació i la comunicació en un entorn globalitzat, tot compartint experiències i coneixements amb organitzacions i persones de diferents països.
 
She Leader 2.0 comptarà amb la presència d’un important nombre de persones expertes en comunicació, lideratge i tecnologies de la informació i la comunicació aplicades a l’activitat empresarial i professional. La presidenta del Consell de Seguretat Nuclear, Carmen Martínez Ten, la ministra de Desenvolupament, Família i Solidaritat del Govern del Marroc, Nouzha Skalli; Ikea Global Marketing and Communication Manager, Montserrat Maresch, i la consellera delegada i coordinadora de Women 2.0 – Silicon Valley, Shaherose Charania, són només alguns dels exemples de ponents.
 
El Congrés s’adreça a dones predirectives, directives, professionals i del món de l’empresa, interessades en la direcció d’organitzacions i en l’aplicació de tecnologies de la informació i la comunicació, i totes aquelles persones que volen aprofundir en management, noves organitzacions empresarials, en la igualtat d’oportunitats i en noves estratègies de temps de treball com a estratègia de negoci.
 
Temàtiques principals
 
She Leader 2.0 es desenvoluparà a partir de dos grans eixos temàtics:

1- Noves competències per al management
En aquest eix temàtic es desenvoluparan aspectes com el talent femení i els nous lideratges, així com estratègies de management, les possibilitats del networking i les xarxes professionals com a plataformes de desenvolupament professional.

2- Noves organitzacions del temps per a una economia més sostenible
En aquest eix s’analitzaran les característiques de les estructures productives i s’estudiaran nous models organitzatius i de negoci.
 
Aquests dos eixos temàtics es desplegaran incorporant transversalment les tecnologies 2.0 i les TIC, la perspectiva de gènere i la igualtat d’oportunitats. Durant el Congrés es desenvoluparan ponències, converses creuades, taules rodones, experiències d’èxit i testimonials, així com la presentació d’eines per la millora en la comunicació i el lideratge.
 
En el marc del Congrés hi haurà un espai 2.0 amb ordinadors per les persones assistents, stands de diferents associacions de dones i una zona speaker’s corner on es recolliran testimonis tant d’assistents com de ponents. El She Leader 2.0 es podrà seguir en directe a través de l’adreça (http://www.sheleader.cat). 
 
Encara hi ha desigualtat entre dones i homes a la feina
 
En els darrers anys les dones han avançat en el terreny laboral, fet que pot conduir a pensar que la situació entre dones i homes està normalitzada i no es perceben les diferències malgrat que encara hi siguin.
 
En aquest sentit, el nivell d’ocupació de les dones a Catalunya està lluny de la taxa dels homes. Segons dades de l’Enquesta de Població Activa (EPA) del primer trimestre del 2010, hi ha prop de 10 punts de diferència pel que fa a la taxa d’ocupació dels homes (67,97%) respecte a les dones (58,35%). Pel que fa a la taxa d’atur de les dones és del 16,68%, mentre que la dels homes es situa en el 19,16%, ja que la crisi ha afectat més als sectors masculinitzats. Tot i això el 70,9% de les persones que fa més de dos anys que estan a l’atur són dones.
 
El salari brut mitjà anual de les dones l’any 2007 era de 18.136 euros mentre que el dels homes augmentava fins als 25.109,98 euros, segons es desprèn de l’Enquesta Estructura Salarial (Any 2007). La diferència mitjana de salaris entre homes i dones és de 6.973,98 euros. Però és en les ocupacions elevades on la diferència entre el salari mig anual entre homes i dones és més pronunciada, arribant a ser de 10.391,32 euros menys. 
 
Poques dones en llocs de decisió
 
Tot i que el nivell d’estudis de les dones és superior que el dels homes, arribant a 7,2 punts de diferència entre les persones titulades superiors, a Catalunya la proporció de dones directives sobre el total de dones ocupades és inferior a la dels homes. Concretament, a Catalunya el 6,5%de dones ocupades ostenten càrrecs directius, mentre que en el cas dels homes, el percentatge augmenta fins al 10,2%, segons es desprèn de l’EPA del primer trimestre de 2010. A més cal tenir en compte que ens darrers anys s’ha incrementat la xifra masculina mentre que la femenina ha patit un descens.
 
Pel que fa a les dades relatives a l’empresariat amb o sense persones assalariades indiquen que les diferències entre homes i dones es mantenen. Així a Catalunya, hi ha menys de la meitat de dones empresàries amb persones treballadores al seu càrrec (3,6%) que d’homes empresaris (7,3%).
 
El model d’organització de les empreses respon a un sistema presencialista que exigeix a les persones amb càrrecs directius d’una disponibilitat gairebé a temps complert, la qual cosa és el primer impediment per a la promoció professional de les dones amb càrrecs de responsabilitat. En aquest sentit, l’Enquesta de Condicions de Treball de Catalunya (ECTC) mostra que un 45,8% de les dones treballadores tenen alguna o molta dificultat per conciliar la seva vida personal i laboral, percentatge que baixa al 29,7% entre els homes.