dilluns, 26 d’abril del 2010

Usos del temps

NOVES ORGANITZACIÓNS DEL TEMPS DE TREBALL: UN REPTE DEL SEGLE XXI
Els ciutadans i ciutadanes del món desenvolupat del segle XXI viuen amb la continua sensació de falta de temps, especialment a les grans ciutats, la vida quotidiana acaba convertint-se sovint en una carrera d’obstacles.
Trobar l’equilibri entre els diferents temps vitals té efectes positius en la qualitat de vida de les persones i repercuteix favorablement en la competitivitat de les empreses, però, com s’arriba a aquest equilibri?

ENUNCIAT: FLEXIBILITAT HORÀRIA PER A DONES I HOMES
 Sara Berbel. Directora general. Direcció General d’Igualtat d’Oportunitats en el Treball. Departament de Treball:En aquests moments estem vivint d’uns horaris, que són aquells que ens varem dotar en la època industrial, molt centrats en un tipus de  treball presencial i molt determinat, quan els rols dels homes i de les dones estaven molt diferenciats.
Narrador:Els horaris són una construcció social dinàmica i per tant, s’han d’anar adaptant als canvis en els estils de vida de la societat.
Teresa Torns. Sociòloga. Universitat Autònoma de Barcelona:El temps de treball no ha de ser l’únic temps per viure. El temps de treball remunerat és un temps molt important, és el temps que ens dóna els diners, ens dóna els ingressos, ens dóna els prestigis, ens dóna els drets de ciutadania i aquest per tant, és un temps fonamental, per la nostra vida, per les empreses, per les ciutats i per la societat però, no és l’únic temps.
Narrador:La manca de referents i la incertesa social que generen els canvis, són algunes de les dificultats que troben les empreses per implementar mesures que facilitin la conciliació de la vida laboral i personal.
Josep Maria Miranda. Director Gerent. ACEFAT. Coordinació i gestió d’obres de via pública:Nosaltres ens varem plantejar des del principi de l’empresa, fa 20 anys, el prendre mesures de conciliació d’horaris, de manera que s’adapta el seu horari, no només amb la seva tasca professional, si no també amb la seva vida familiar.
Narrador:Aquesta nova organització del temps, ha de poder donar resposta a les necessitats, tant de les empreses com de les persones.
Olga Salomó Monsó. Directora de RRHH. Boehringer Ingelheim. Sector farmacèutic:Estem en una empresa europea, amb un context global, i per tant hem de ser una companyia que sigui flexible, que generi un entorn de confiança, on la gent es pugui desenvolupar i sigui un entorn que permeti un treball amb flexibilitat.
Narrador:Aquestes mesures han de conduir a canvis estructurals, en l’organització del temps de treball
Lydia Tarrasón. Responsable del departament de RRHH. Emerson. Tecnologia i enginyeria per l’automatització de processos:Nosaltres ja fa uns anys, que el que més clar tenim i del que la gent que treballa aquí més contenta està, és de l’horari flexible.
Albert Martín. Responsable de Distribució de Catalunya. CAT Group. Operador Logístic:Si una persona un dia s’ha de quedar una hora o dues hores més, després li compensem aquestes dues hores o li sumem en una “bossa” d’hores que va acumulant.
Noelia Sánchez Pajares. Directora de Recursos Corporatius. ACEFAT. Coordinació i gestió d’obres de via pública:Per poder gaudir d’aquests privilegis, ha d’haver confiança i ha d’haver resposta per part de la gent que hi treballa.

ENUNCIAT: RESULTATS VERSUS PRESENCIALITAT
Alfredo Aniza. Gerent. PRELAB. Prevenció de riscos laborals:En aquest país històricament s’ha treballat per temps, no per objectius, no per producció no per productivitat.
Narrador:Moltes organitzacions empresarials tendeixen encara a premiar la màxima disponibilitat horaria per a la feina, com si la presencia al lloc de treball fos un indicatiu del compromís que la persona té amb l’empresa.
Amparo Díaz Llairó. Directora de RRHH. CCSAGRESO. Software informàtic per a la gestió empresarial:El tema a veces es que las ocho horas no siempre son productivas, o ni las ocho ni las diez ni las doce, sinó que hay el absentismo presencial, entonces es por esto muy importante medir también a los empleados por los objectivos alcanzados en lugar del tiempo como lo dedican.
Eugènia Bieto. Subdirectora general corporativa. ESADE:La gent li agrada molt més treballar quan sap perquè treballa, o sigui quina és la finalitat, què s’espera d’aquesta persona i després també dir-li, ¡escolta, ho has aconseguit, ho has fet bé!

ENUNCIAT: EFICIÈNCIA
Narrador:A Catalunya les empreses grans són les primeres que s’han apuntat a les mesures de conciliació de la vida laboral i personal però cada cop més també les “pimes” constaten els avantatges competitius que impliquen un replantejament dels horaris laborals
Sara Berbel. Directora general. Direcció General d’Igualtat d’Oportunitats en el Treball. Departament de Treball:No només es redueix l’absentisme i s’incrementa la productivitat sinó que tots els  riscos psicosocials disminueixen, precisament hi ha una pèrdua important del talent a les empreses catalanes quan no es paga aquest salari emocional.
Rosa Cullell. Directora general. Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals:Una reunió a les 8 del matí i una altra a les 9 del vespre, jo no m’ho puc organitzar, i a més a més,és que arribaré a les 9 que estaré desfeta i segurament, la meva hora no serà productiva i no serà adequada.
Jo sempre he valorat més la qualitat de la meva hora que no pas la quantitat d’hores.
Santiago Villarrubia. Responsable de RRHH. Louis Vuitton. Fabricació d’articles de marroquineria i viatge:Nosaltres fem un producte que es fa amb les mans, és un producte que és artesanal, aleshores, tal qual es sent la persona allò queda reflectit en el producte. És responsabilitat nostre, com empresa, que la persona se senti bé.
Teresa Torns. Sociòloga. Universitat Autònoma de Barcelona:Les empreses saben que només si tenen a les persones treballant agust, i  per tant que, durant el temps de treball seran molt productives perquè s’hi trobaran agust, podran tenir beneficis i una millor gestió de l’empresa.
Lluís Gómez. Gerent Departament de Desenvolupament de Productes. CCSAGRESSO. Software informàtic per a la gestió empresarial:Quan un  treballa content i satisfet fa la feina més bé, més ben feta i més feina.

ENUNCIAT: NOUS MODELS PRODUCTIUS
Eugènia Bieto. Subdirectora general corporativa. ESADE:La globalització ha estat el factor més decisiu en la organització del treball, les empreses comencen a tenir delegacions, filials, oficines, repartides per tot el món, amb el qual ja hi ha un element de multilocalització i després també que la globalització ha fet que les empreses es relacionen amb proveïdors i amb clients fora de les hores concretes de treball.
Olga Salomó Monsó. Directora de RRHH. Boehringer Ingelheim. Sector Farmacèutic:Gràcies a les noves tecnologies i a la flexibilitat de les organitzacions i dels responsables permet que es desenvolupin noves formes del treball.
Alfredo Aniza. Gerent. PRELAB. Prevenció de riscos laborals:El que es busca amb el teletreball és la rendibilitat, millorar la productivitat, aleshores un element importantíssim és la flexibilitat del treballador o treballadora envers el client, o sigui, millorar el servei de cara al client i evidentment, flexibilitat envers el treballador i treballadora per assumptes personals.
Miquel Valls. President Cambra de Comerç de Barcelona:La possibilitat, sobretot amb els treballs intel·lectuals, amb els intangibles, els treballs de creació, la no presencia física, permetrà en el futur, que una part d’aquest talent es pugui recuperar perquè es podrà treballar des de casa i per tant, és un dels temes que s’ha de propiciar, s’ha de promocionar s’ha d’impulsar cap al futur.
 Sara Berbel. Directora general. Direcció General d’Igualtat d’Oportunitats en el Treball. Departament de Treball:Totes sabem que els països nòrdics que són aquells on els horaris són més flexibles i més adaptats a les necessitats de les persones, són també els més competitius, i a més a més, els que tenen uns nivells d’igualtat més elevat, és a dir, hi ha una correlació entre nivell d’igualtat i eficàcia i eficiència empresarial i social, per tant, aquest és el model cap al que nosaltres volem anar.

ENUNCIAT: IGUALTAT D’OPORTUNITATS
Narrador:Les polítiques d’igualtat d’oportunitats busquen eradicar les injustícies que històricament han impossibilitat la presència de les dones en l’esfera pública.
Sara Berbel. Directora general. Direcció General d’Igualtat d’Oportunitats en el Treball. Departament de Treball:En aquests moments el que està passant és que moltes dones han de tenir una doble jornada, moltes dones s’han incorporat al mercat laboral a temps complert, però, en canvi, els homes estan practicant l’absentisme respecte a les tasques de la llar i respecte a la cura de les persones en l’àmbit privat.
Narrador:Parlar de mesures d’organització del temps no és parlar només de justícia social. Els informes de la Unió Europea ho deixen ben clar, significa qualitat i productivitat en el treball i cohesió social.
Teresa Torns. Sociòloga. Universitat Autònoma de Barcelona:Les dones són les primeres que s’adonen i reivindiquen que necessiten un temps per la cura de la vida, un temps per la cura de les persones. Volen tenir disponibilitat laboral, elles, per poder estar presents en el mercat laboral també, però necessiten també tenir un temps per  fabricar la disponibilitat laboral per als que viuen en masculí i necessiten també un temps per elles mateixes.

ENUNCIAT: APROFITAR EL TALENT
Narrador:La meitat de la població són dones, moltes d’elles amb una elevada formació, com consumidores influeixen en la major part de les decisions de compra. Una societat avançada ha de saber aprofitar aquest talent oferint igualtat d’oportunitats i de condicions laborals en els diferents tipus d’organitzacions.
Miquel Valls. President Cambra de Comerç de Barcelona:La pèrdua de talent, fa venir, suposo, una pèrdua econòmica molt important per l’economia, i l’economia no es pot permetre amb una globalització, i sobretot amb una situació de competitivitat extrema entre territoris i entre països, perdre aquest talent.
Santiago Villarrubia. Responsable de RRHH. Louis Vuitton. Fabricació d’articles de marroquineria i viatge:Al final, les mesures de conciliació són una mesura de captació i de retenció de talent.

ENUNCIAT: REPTES DE FUTUR
Teresa Torns. Sociòloga. Universitat Autònoma de Barcelona:Volem ser persones en aquest món i només som persones si tenim temps fins i tot de pensar que ho som.
Sara Berbel. Directora general. Direcció General d’Igualtat d’Oportunitats en el Treball. Departament de Treball:Anar cap a una nova organització del temps més flexible, més racional i més eficient certament afavoreix la igualtat d’oportunitats.
Rosa Cullell. Directora general. Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals:Les persones felices, les persones que tenen altres interessos són millors directius.
Alfredo Aniza. Gerent. PRELAB. Prevenció de riscos laborals:Si volem poder lluitar i competir amb la resta de països europeus ens hem de basar amb productivitat basada amb objectius no en temps.
Mar Serna. Consellera de Treball. Generalitat de Catalunya:Des del Departament de Treball impulsem aquestes mesures per dues raons claríssimes. Una, la igualtat d’oportunitats entre homes i dones al mercat de treball i l’altra, la competitivitat de les nostres empreses. Pel que fa a la primera, volem que les dones que estan en situació desigual en el mercat de treball perquè són les que no poden conciliar, puguin tenir aquest accés a la igualtat d’oportunitats perquè tots, homes i dones, puguin conciliar la seva vida personal amb la laboral. Segon, per la competitivitat de les nostres empreses. Hi ha països del nostre entorn que són més competitius perquè han tingut en compte totes les seves necessitats però també de les seves persones treballadores. Del salari, no només importa el salari econòmic, hi ha el salari emocional, hi ha la implicació de les persones en les empreses, i això fa que siguin més competitives, per això, em impulsat i continuarem impulsant aquestes noves mesures, aquesta nova organització del temps de treball. Volem que homes i dones siguin iguals en el nostre mercat de treball però a la vegada  tenir empreses competitives en un món global i molt competitiu, les nostres empreses han de ser les millors.

 FONT AMB VÍDEO: GENCAT.CAT

Informació complementària


FONT: GENCAT.CAT